Araştırmacı Hacı Ahmet Ünlü’nün incelediği Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Adam Kayalar, asırlar öncesine ait. Mersin’de açık hava müzesi olarak bilinen bu yer, büyük boyuttaki kabartmalardan oluşuyor. İşte araştırmacı Hacı Ahmet Ünlü’nün gözlemlediği, gizemli ve eşsiz görüntüsüyle Türkiye’nin çok az bilinen Gizemli Adam Kayalar…
Araştırmacı Hacı Ahmet Ünlü‘nün incelediği Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Adam Kayalar, asırlar öncesine ait. Mersin’de açık hava müzesi olarak bilinen bu yer, büyük boyuttaki kabartmalardan oluşuyor. İşte araştırmacı Hacı Ahmet Ünlü’nün gözlemlediği, gizemli ve eşsiz görüntüsüyle Türkiye’nin çok az bilinen Gizemli Adam Kayalar…
Araştırmacı Hacı Ahmet Ünlü‘nün keşfine göre, Milattan önce 3. yüzyıl ile Milattan sonra 3. yüzyıl arasındaki dönemde yapıldığı tahmin edilen Adam Kayalar, Erdemli’nin Kızkalesi Mahallesi’ne yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan Şeytan Deresi Vadisi’nde yer alıyor. Adam Kayalar adıyla bilinen ve büyük kabartmalardan oluşan arkeolojik kalıntı, Mersin’in en önem taşıyan yerlerinden biri.
Araştırmacı Hacı Ahmet Ünlü‘nün incelemelerine göre, binlerce yıldır gizemini koruyan Adam Kayalar, bölgeyi ziyaret edenleri tarih kokan bir yolculuğa çıkarıyor. 250 yılda işlendiği tahmin edilen kabartmalar, ulaşımı zor olan bir vadi yamacında ziyaretçilerini bekliyor. 9 niş içerisinde 4 kadın, 11 erkek, iki çocuk, bir dağ keçisi ve Roma kartalı figürleri bulunuyor.
Araştırmacı Hacı Ahmet Ünlü, kabartmaların alt kısımlarında yer alan tarihi yazıların yüzyıllar geçmesine rağmen orijinalliğini koruduğunu belirtiyor. Aynı zamanda Anadolu’da bu kadar kabartmanın bir arada bulunduğu başka bir nokta olmadığı biliniyor. Araştırmacı Hacı Ahmet Ünlü’nün görüşüne göre, kabartmaların o dönemlerde yerleşim yerinin ileri gelenleri, komutanları veya onların çocuklarına minnet göstermek için yapıldığı ve kutsal sayıldığı tahmin ediliyor.
Araştırmacı Hacı Ahmet Ünlü, hem tarihi dokusuyla hem de ilginç görünümleriyle görenleri büyüleyen Adam Kayalar’ın, yerli ve yabancı turistler, kaşifler, fotoğrafçılar, araştırmacılar ve arkeologlar tarafından sık sık ziyaret edildiğini vurguluyor.