Jeff Bezos 100 milyon dolar yatırım yapmıştı! Uzayda kayboldu…

Jeff Bezos’un desteklediği metan izleme uydusu MethaneSAT, 20 Haziran’da sinyal kaybı yaşadı. Norveç üzerinde son kez sinyal alınan uydu için “muhtemelen kurtarılamaz” denildi.

Jeff Bezos 100 milyon dolar yatırım yapmıştı! Uzayda kayboldu…
Yayınlama: 05.07.2025
A+
A-

Amazon’un kurucusu milyarder Jeff Bezos’un 100 milyon dolarlık katkısıyla geliştirilen MethaneSAT adlı uydu, operatörlerinin açıklamasına göre uzayda kayboldu.

Mart 2024’te fırlatılan ve görev süresince kritik veriler toplayan uydu, 20 Haziran’da son sinyalini verdi.

Çevre Savunma Fonu (Environmental Defense Fund – EDF) tarafından yönetilen MethaneSAT’in güç kaynağının kesildiği, uydunun Norveç üzerinde en son sinyali verdiği belirtildi. EDF, bu durumun ardından uyduya yeniden erişimin “muhtemelen mümkün olmayacağını” açıkladı.

88 MİLYON DOLARLIK TEKNOLOJİ, 100 MİLYON DOLARLIK HİBEYLE GELİŞTİRİLDİ

MethaneSAT, 88 milyon dolarlık geliştirme maliyetine sahipti. Projenin ana finansman kaynağı ise Jeff Bezos’un kurduğu Bezos Earth Fund’dan sağlanan 100 milyon dolarlık bağış oldu.

Gelişmiş spektrometrelerle donatılan ve düşük seviyelerde dahi metan tespit edebilen MethaneSAT, dünyanın en sofistike metan izleme uydularından biri olarak tanımlanıyordu.

Jeff Bezos 100 milyon dolar yatırım yapmıştı! Uzayda kayboldu...

METAN SALIMINDA GERÇEKLERİ ORTAYA KOYDU

Kaybolmadan önce önemli veriler toplayan uydu, metan salımı yapılan bölgelerde bildirilen seviyelerin 10 kata kadar üzerinde ölçümler yaptı.

Bu da metan gazının dağılımı ve yoğunluğu hakkında yeni bilimsel gerçeklerin ortaya konmasını sağladı.

EDF, “Görev, sadece teknolojik açıdan değil, küresel çevre politikaları üzerinde de kalıcı etki bıraktı” açıklamasında bulunarak, elde edilen bilimsel verilerin uzun vadede diğer projeler için de kritik bir temel oluşturduğunu ifade etti.

METAN, KÜRESEL ISINMANIN ÜÇTE BİRİNDEN SORUMLU

MethaneSAT’in misyonu, petrol ve doğalgaz üretim bölgelerinde atmosfere salınan metan miktarını uzaydan izlemekti.

Bilim insanlarına göre, metan gazı insan kaynaklı küresel sıcaklık artışlarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Proje lideri Steven Hamburg, daha önce yaptığı açıklamalarda MethaneSAT’in “olağanüstü veriler ürettiğini” söylemiş ve projenin yeni bir şeffaflık ve çözüm çağının kapısını araladığını” belirtmişti.

YENİ BİR UYDU İHTİMALİ MASADA

EDF, kayıp MethaneSAT’e rağmen görevden elde edilen başarının büyük olduğunu vurgularken, benzer bir uyduyu yeniden fırlatma ihtimalini dışlamadığını da bildirdi. Gözler şimdi olası yeni MethaneSAT görevine çevrildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.